Friends School of Baltimore Performing and Visual Arts Center

Educational, Award Winning, Sustainable

View Gallery

As the fourth consecutive project on the school’s campus, renovation and additions to the existing flat-floor multi-purpose room revitalize and create a
comprehensive state-of-the-art performing and visual arts facility in the heart of this private school’s growing campus. A contemporary glass entry pavilion creates a distinct entry and engages the plaza for a unifying point of arrival. A new control room and new theater-style raked seating accommodates the entire school and improves the theater, music and dance capabilities. The ceiling of the main auditorium is removed to expose the steel truss work and to dynamically enrich the interior space, while also providing the ability to more finely tune the acoustic needs of varied performances. Honest, warm and inviting materials further reflect the school’s Quaker values. Additional renovations expand the visual arts programs with large and dedicated photography, printmaking, drawing and painting classrooms, which surround a refurbished gallery for student and guest art work. A small addition on the rear of the building creates important space for a new scene shop, mechanical systems, and access to the above-stage wire tension grid for students to manage the technology of productions.

Facts

Design Team: Steve Ziger, AIA; Darragh Brady, AIA, LEED AP BD+C; Will Rohde, RA, LEED AP; Jeremy Chinnis, RA, LEED AP

Team: Morabito Consultants - Structural Engineer; Mueller Associates - Mechanical & Electrical Engineer; Theatre Consultants Collaborative - Theatre Consultant; Threshold Acousitcs - Acoustic Consultant; Gower Thompson - Civil Engineer

Owner: Friends School of Baltimore

Location: Baltimore, Maryland

Construction Cost: $6,785,000

Area: 15,885 sf

Completion: 2015

Program: auditorium, control room, scene shop, support space, studios, classrooms, and a gallery

Awards

  • 2017 Citation Award — AIA Maryland
  • 2016 Design Award — AIABaltimore
The modern glass entry addition provides an obvious contrast to the Butler Stone building with vertical proportions that respond to the
Gothic context utilizing standard construction.-Friends School of Baltimore Performing and Visual Arts Center LARGER

The modern glass entry addition provides an obvious contrast to the Butler Stone building with vertical proportions that respond to the Gothic context utilizing standard construction.